Dieta Low Carb jest sposobem odżywiania, który opiera się na ograniczeniu spożycia produktów dostarczających węglowodanów poniżej wartości rekomendowanych przez oficjalne instytucje i normy żywienia populacji. Obecnie te normy wynoszą 45-65 procent energii w codziennej diecie. Zwiększa się za to udział zdrowych tłuszczów w posiłkach cateringu Low Carb.
W pierwszym posiłku uzupełniamy dietę węglowodanami. Pozostałe cztery to posiłki białkowo-tłuszczowe. Dietę Low Carb mogą stosować prawie wszyscy – zarówno osoby trenujące, jak i osoby mniej aktywne. Według niektórych koncepcji dietetycznych powodem tycia jest głównie nadmiar węglowodanów. Rezygnacja z nich to najprostsza droga do osiągnięcia szczupłej sylwetki.
Aby zrozumieć korzyści wynikające ze stosowania diety Low Carb przyjrzyjmy się, jakie konsekwencje może mieć zmniejszenie zawartości węglowodanów w diecie.
1. Kontrola poziomu cukru we krwi:
Węglowodany są rozkładane w organizmie na glukozę, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Z tego powodu ograniczenie spożycia węglowodanów prowadzi do mniejszych skoków glukozy po posiłkach. Oprócz tego, utrzymywanie stabilnego poziomu cukru we krwi może także pomóc w zapobieganiu gwałtownym napadom głodu i zmęczenia.
2. Lepsze zarządzanie wagą:
Dieta niskowęglowodanowa często prowadzi do utraty wagi, ponieważ zmniejsza apetyt i spożycie kalorii. Wiele osób na diecie Low Carb zgłasza, że czuje się bardziej syte. Może to prowadzić do naturalnego ograniczenia kalorii bez świadomego liczenia ich. Dodatkowo, dieta ta może powodować szybszą utratę masy ciała w początkowych etapach stosowania. Wynika to głównie z powodu utraty wody, która jest magazynowana w organizmie razem z glikogenem.
3. Zwiększone spalanie tłuszczu:
Ograniczenie węglowodanów zmusza organizm do poszukiwania alternatywnych źródeł energii, co prowadzi do spalania tłuszczów. W tym procesie organizm wchodzi w stan ketozy, w którym produkuje ciała ketonowe jako alternatywne paliwo dla mózgu i mięśni. Ten mechanizm jest podstawą diety ketogenicznej, skrajnej formy diety Low Carb.
4. Poprawa profilu lipidowego:
Badania pokazują, że dieta Low Carb może poprawić profil lipidowy krwi. Zwiększa ona poziom „dobrego” cholesterolu HDL i obniża poziom trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż niektóre diety Low Carb mogą prowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu LDL, to często jest to związane z poprawą jego podfrakcji, co może zmniejszać ryzyko miażdżycy.
5. Redukcja stanów zapalnych:
Spożywanie dużej ilości rafinowanych węglowodanów i cukrów jest związane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, który może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i nowotwory. Dieta Low Carb, ograniczająca te węglowodany, może pomóc w redukcji stanów zapalnych, co korzystnie wpływa na zdrowie ogólne.
Podsumowując, koncepcja diety Low Carb zakłada, że ograniczenie spożycia węglowodanów może prowadzić do wielu korzyści zdrowotnych, takich jak lepsza kontrola poziomu cukru we krwi, utrata wagi, poprawa profilu lipidowego oraz redukcja stanów zapalnych. Ważne jest jednak, aby dieta była dobrze zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb. Przed jej zamówieniem poradź się dietetyka lub lekarza.
Możliwości korzystania z Diety Low Carb są dwie. Dietę niskowęglowodanową możesz wykorzystać jako codzienną dietę, żeby nie musieć myśleć o doborze składników podczas przyrządzania posiłków. W takim przypadku skorzystaj z kaloryczności 2000, 2500 lub 3000 kcal. Aby prawidłowo dobrać dietę, oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne w poniższym kalkulatorze.
Jeśli chcesz wykorzystać catering Low Carb do odchudzania, najpierw określ swoje zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie dobierz dietę 500-1000 kcal niższą niż Twoje zapotrzebowanie, dla uzyskania deficytu energetycznego.
Program Low Carb w QCZAJcatering obejmuje 5 posiłków: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację.
Jeśli cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, warto skonsultowac się ze swoim lekarzem lub dietetykiem co do zastosowania diety Low IG (z niskim indeksem glikemicznym) w Twoim przypadku, którą również mamy w ofercie FRESH QCZAJcatering.
Jeśli lubisz zmiany to polecamy wypróbowanie diety Wybór Menu. Posiadając takie zamówienie możesz swobodnie kształtować swoje menu i dokonywać zmian na kilka najbliższych dni lub z wiekszym wyprzedzeniem na cały udostępniony do wyboru okres. Przy danym dniu zobaczysz informację, ile czasu jeszcze zostało, żeby dokonać wyboru. Ale nie przejmuj się:) Jeśli w danym dniu nie masz czasu na wybór menu lub po prostu nie dokonałaś wyboru, a czas a niego już upłynął, nasza AI zrobi to za Ciebie w oparciu o Twoje antypreferencje i dając priorytet posiłkom z najwyższymi ocenami innych klientów – bo QCZAJcatering to dieta pudełkowa, która dostosowuje się do Ciebie.
We FRESH QCZAJcatering nasi dyplomowani dietetycy układają posiłki, które są następnie doskonalone przez doświadczonych kucharzy na podstawie ocen punktowych oraz komentarzy do poszczególnych dań, którymi dzielą się z nami klienci (w zamian za Qpointy obniżające cenę zakupu kolejnej diety).
Dostosowujemy się także do Twoich podróży – możemy codziennie dowozić ją pod inny adres w Polsce, jeśli chcesz uniknąć gastronomicznych “paragonów grozy”. Pamiętaj, by podczas następnej podróży wziąć ze sobą QCZAJcatering. Możemy dostarczyć posiłki do Twojego hotelu, apartamentu lub biura podczas Twojego wyjazdu – każdego dnia pod inny adres!
Jeśli będziesz sprytna, możesz wykorzystać aż 6 sposobów na rabat!
1. Jeśli kupujesz diete po raz pierwszy, wykorzystaj kod rabatowy na 10% w zamian za zapis newsletter poniżej. Alternatywnie, w formularzu zamówienia w sekcji Czas Trwania wybierz Zamówienie próbne na 3 dni z ceną obniżoną o 10 zł za dzień. Możesz wybrać jedną z tych dwóch opcji podczas pierwszego zakupu.
2. Aby kontynuować oszczędności, złóż kolejne zamówienie w trybie subskrypcji z gwarancją ceny o 3 zł niższej niż cena regularna. Jeśli preferujesz zamówienia jednorazowe, oszczędność uzyskasz przy dłuższym okresie zamówienia (do 5 zł za dzień przy zamówieniu na 90 dni).
3. W newsletterze będziemy przesyłać informacje o akcjach specjalnych, które wykorzystasz do kolejnych oszczędności.
4. Za wystawianie ocen punktowych poszczególnym posiłkom będziesz otrzymywać Qpointy wymienne na rabat na kolejną dietę.
5. Poleć QCZAJcatering koleżance kub koledze posługując się Twoim dedykowanym kodem rabatowym z zakładki Ustawienia konta. Po dokonanym zakupie otrzymasz kolejne punkty wymienne na oszczędność przy nowym zamówieniu.
6. Czekam również na Twoją opinię o mojej diecie pudełkowej w social mediach. Za jej wystawienie możesz także uzyskasz Qpointy i zamienić je na dietę.
Sama dieta to bardzo dużo, ale najlepiej ją połączyć z profesjonalnie rozplanowanymi treningami na QCZAJfitness. Zróbmy raz pierwszy trening dziś! Czekam na Ciebie na platformie z wieloma liniami treningowymi do wyboru, wraz z innymi trenerami i trenerkami, m.in. Bogną Sworowską czy Tomkiem Nakielskim. Możemy razem potańczyć albo rozpalić RZyć w ogniu intensywnych ćwiczeń! Kolejne ćwiczenia będą uwzględniały Twój feedback.
Rozważ również suplementację QCZAJnatura, która doda Ci energii, jeśli jej potrzebujesz przed treningiem, ale także wyciszy lub zredukuje apetyt, jeśli lubisz słodycze. Wszystkie moje suplementy mają gwarancję 100% naturalności, dzięki czemu łączą bezpieczeństwo z siłą skoncentrowanych składników o wielowiekowej tradycji stosowania.
Poniższe zestawienie zawiera linki do metaanaliz, czyli przeglądów wyników badań prowadzonych nad stosowaniem diet niskowęglowodanowych:
1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-789X.2008.00518.x (autorzy przeanalizowali 13 badań pod kątem porównania skuteczności diety Low Carb w 6. miesiącu oraz po 1 roku od jej stosowania, w tym także w kontekście profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego)
2. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/77/3/161/5241079 (metaanaliza skoncentrowana wokół pytania, czy skuteczniejsze są diety, które redukują węglowodany czy też tłuszcze w przypadku osób z nadwagą i otyłych; autorzy konkludują, że te pierwsze)
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28750216/ (przegląd wyników badań na temat wpływu stosowania diety niskowęglowodanowej na poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji HDL u pacjentów z cukrzycą typu 2)
ino być cierpliwym ;)
{{config.modal.content}}